Türkiye Üniversitelerinden Yeni Mezun Yabancı Uyruklu Doktorların önündeki Kariyer Seçenekleri

📢 HATIRLATMALAR

⚠️ Bu blog kariyerini Türkiye'de sürekli veya bir süre kadar devam ettirmek isteyenleri ilgilendiriyor.

⚠️ Bilgiler sürekli güncellenmekte olduğu için resmi siteleri tekrar tekrar incelemenizi tavsiye ediyoruz.

⚠️ Yazdığımız tüm açıklamaları standart olarak almayıp sadece bir kişisel deneyim/görüş ve onları bilgi havuzu olarak faydalanmanızı öneririz.

İLK YAPMANIZ GEREKEN ŞEY; OTURMA İZNİNİZİ HALLEDİN !

Mezuniyet tarihi üniversiteler arasında farklılık göstermekle beraber genelde intörnlüğün son günü olmaktadır. Mezuniyet tarihinden sonra 10 gün içinde başvurunuzu e-ikametten ikamet izni geçiş başvurusu yapmalısınız (Öğrenci ikamet izinlerinin tarihleri bitmemiş olsa dahi). Uzatma/İlk Kez İkamet İzni Başvurusu seçmemeye dikkat edin özellikle sonrasında Türk Vatandaşlık başvurusunda bulunmak isteyenler için "gün sayımı işlemi etkilenmemesi için". İkamet türünü de kısa dönem ”Yükseköğrenimini tamamlayıp 6 ay içinde müracaat edenler” i Seçmelisiniz. 

Bu ikamet türü için E-devlet'ten mezuniyet belgesi veya geçici mezuniyet belgesi (öğrenci işlerinden alabilirsiniz) gereklidir. Bu belgeler genel de mezuniyet tarihinden sonra yaklaşık 1-2 hafta içerisinde çıkıyor fakat bazen gecikebilir. Bu nedenle her ihtimale karşı siz mutlaka mezuniyet tarihinden sonraki 10 gün içinde başvurunuzu e-ikametten yapın. Belgeler hazır olana kadar randevunuzu ileri uygun bir tarihe alabilirsiniz. 

Yabancı Uyruklu Mezun Hekimler Olarak Önünüzdeki Seçenekler; 

📙 Yabancı uyruklu hekimler devlet memuru olamadıkları gibi Devlet Hizmeti Yükümlülüğü (DHY) Kurasına katılamazlar. Uzmanlık eğitimi süresi dışında devlet hastanelerinde Çalışamazlar. Bunun istisnası Türk soylu yabancılar; Türk soylu olduğuna dair belge, sağlık raporu, diploma vb. belgeler gösterdiği takdirde DHY kurasına katılıp devlet hastanelerinde çalışabilirler ve TUS'a genel kontenjandan da katılabilirler.  

📙 Bir yabancı hekimin herhangi bir yerde çalışabilmesi için mutlaka işveren onun adına çalışma ve sosyal bakanlığına çalışma izni için başvurmalı. Harcını da işveren ödemeli (çalışma izni kartı bedeli işveren veya işçi ödeyebilir). 


1) TUS'a Yabancı Kontenjandan Girip Uzmanlık Eğitimine Başlamak

Avantajlar: 

Dezavantajlar: 

📙 Ayrıca asistanlık yılları boyunca size verilen ikamet izni türü; Çalışma İzni Muafiyet Belgesi'dir. Türk vatandaşlık başvurusu düşünenler için bu belge normal çalışma izni gibi kalmanız gereken yıllar içerisinde sayılmamakta (gün sayımına dahil olmamaktadır) ve elinizde bu belge varken Türk Vatandaşlığına genel yoldan başvuramazsınız. 


2) Pratisyen Hekim Olarak Özel Hastanelerin veya Tıp Merkezlerin Acil Servisi, Kat Hekimliği veya Sağlık Turizmi Gibi Alanlarda Çalışmak 

📙 Büyük bir piyasa; çalışma koşulları, nöbet sayısı ve uzunluğu, maaşlar, prim vs.  çok büyük değişkenlik gösterebilir. o yüzden ne kadar özel sağlık kuruluşuyla görüşürseniz o kadar gerçekçi bir bilgiye ulaşabilirsiniz. İlk konuştuğunuz hastane ile direk işe başlamamanızı öneririm eğer yeterli bilginiz yok ise. 

📙 Hastanelerin büyüklüğü ve adının bilindik olması her ne kadar güzel olsa da sizi her zaman kandırmasın çünkü çalışma koşulları size uygun olmayabilir. Aksine küçük bir Tıp Merkezinde çalışmak daha da öğretici ve uygun olabilir. Bu nedenle herhangi bir hastaneye başlamadan önce oradaki çalışanlarla konuşmak ve mümkünse herhangi bir sözleşme imzalamadan birkaç refakat nöbeti tutmak bence şarttır. 

📙 Bence yeni mezun hekimin direk acil/katta  tek başına durması yanlış bir uygulamadır. Mutlaka süpervizyon altında bir süre kadar çalışması gerektiğine inanıyorum. Ama bu çok gerçekçi olmuyor özellikle yabancı uyruklu hekimler için çünkü çoğu özel hastane nöbette tek hekim çalıştırıyor. Bu yeni mezunun yapamayacağının anlamına gelmesin, herkes öğrenip alışır kesinlikle ama doğru bir şekilde öğrenmez, malpractice olasılığı daha yüksektir. O yüzden mecburen acil serviste çalışacağım diyorsanız en sakin yerleri tercih etmenizi tavsiye ederim. Kariyerinizin başlangıcında büyük hastanelerde yıpranmaya gerek yoktur.


Avantajlar:  

Dezavantajlar

🔗 Özel kuruluşlarda çalışmak sizin tercihiniz ise size faydalı olabilecek bazı linkleri bırakıyorum;

Türkiye'deki tüm özel veya devlet hastanelerini, poliklinikleri ve tıp merkezlerini listeleyen kapsamlı sağlık kurumları arama motorudur.

Türkiye'deki tüm özel sağlık kuruluşlarının açık pozisyonlarını listelemektedir. Mini CV yazarak Whatsapp üzerinden ücretsiz haftalık açık pozisyon listesini göndermekteler. 

3) Devlete Bağlı Olmayan Kurumlar/NGOs; Kızılay Kan Bağış Merkezleri, Dünya Doktorları, IOM, … vs. 

❗❗ Kişisel deneyimim ağırlıklı olarak Kızılay Kan Bağış Merkezlerinde çalışma hakkındadır. 

📙 Kızılay kan hizmetleri 7 bölgede 7 BKM [Bölge Kan Merkezi] olarak dağılmakta. Her bölgedeki Şehirlerde birer KBM [Kan Bağış Merkezi]. Bazı BKM ve KBM aynı binada olmaktadır. 

📙 Hedef/İş Tanımı; Kan Bağışı ekipleriyle (1 Ekip doktoru, 2-3 Flebotomist, 1 Şoför/Destek Personeli bazı ekiplerde Promotör) sabit kan bağış noktalarında (KBM'nin kendi binaları veya şehir merkezlerindeki meydanlarda Kızılay kan araçlarını mutlaka görmüşsünüzdür)  veya sivil ekipler (Devlet kurumları, Fabrikalar, Yurtlar, Üniversite, İlçe meydanları, ...) ile kan toplamaktır. 

📙 Ekip doktoru olarak göreviniz; kan bağışı için başvuranların kan bağışı uygun olup olmadığını değerlendirmek. Bağış esnasında ve sonrası olabilecek komplikasyonlarının (Genelde vasovagal reaksiyon veya aferez işlemi yapan merkezlerde nadiren sitrat toksisitesi) ilk müdahalesini ve takibini yapmak. Aynı zamanda ekip amirisiniz; ekibi yönetmek ve daha önce kan bağışı kazanım personelleri tarafında planlanan ekiplerin lojistiğinde veya planlamasında herhangi bir aksaklık veya problem çıkarsa onu yönetmek. 


Avantajlar; 

Dezavantajlar; 

Özgeçmişinizi bırakarak genelde onlar kendileri telefon ile arıyor teklif için veya bazen açık pozisyonlar da doktor ilanı paylaşıyorlar.

{pek yabancı uyruklu almıyorlardı vatandaşlığı kazanmış olanları tercih eder}

Türkiye'deki NGOs'lerin toplu iş ilanları 

4) Göçmen Sağlık Merkezlerinde "Sıhhat Projesinde" Çalışmak 

📙 Sıhhat-2 projesi, Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen ve Avrupa Birliği tarafından finanse edilen bir projedir. Çok sayıda göçmen içeren mahallelerde, alıkonma veya sınır dışı etme merkezlerinde verilmektedir. proje yönetimi Arapça veya Farsça konuşan doktorlar çalıştırmayı tercih ediyor. daha az ölçüde diğer dilleri konuşan hekimler de çalışmaktadır. 

Projede doktor olarak çalışmak için, Ankara'daki proje yönetimine başvuruda bulunarak veya posta yoluyla gönderilerek yapılır, ardından proje yönetimi sizinle iletişime geçerek belirli bir merkezde iş teklifi veya birkaç teklif göndererek yapılır. çalışılacak yerler ve belirtilen merkezler arasında bir tercih yapmanız talep edilir. 

Merkez seçimi ve tercih için tavsiyeler: Size sunulan tüm merkezleri dikkatlice sorun ve yer, çalışanları, yönetimi, il ve ilçe sağlık müdürlüğü hakkında ayrıntılı bilgi alın.


Avantajlar: 

Dezavantajları:

5) İşyeri Hekimliği Yapmak 

❗❗ İşyeri Hekimliği konusunda yazarların hiçbirinin kişisel çalışma deneyiminin olmadığını belirtmek istiyoruz.

📙 Koşullar:

📙Türk hekimler işyeri hekimliğini Part-time olarak çalışıyorlar genelde ekstra gelir sağlamak için. 

Avantajlar: 

Dezavantajlar: 

6) Diğer

❗❗ Bu alanlarda bilgilerimiz kısıtlıdır. Daha detaylı bilgilere ulaştığımızda güncelleyeceğiz. 

Medikal CV Yazmak için Linkler ve Önerdiğimiz Platformlar

Çok kullanışlı kalıplarndan dolayı kendim kullanıyorum ve tavsiye ederim. 

Diğer Platformlar:

Başka İş Arama Portal Önerileri: 

⚠️Bu  sitelerin çoğunda ayrı bir özgeçmiş formu vardır. Bilgilerinizi girdikten sonra Pratsiyen Hekim, Acil Hekimi ve Kat Hekimi gibi anahtar kelimeleri kullanarak aramaya başlayabilirsiniz. 

Az sayıda ilan yayımlanıyor fakat iş çevresinizi genişletmek için faydalı olabilir. 

Son Sözler

Kariyerini Türkiye'de devam ettirtmek isteyen yabancı uyruklu hekimler için; pratisyen hekim olarak bir özel, Devlete Bağlı Olmayan (NGOs) ya da herhangi bir çalışma izni verecek bir kuruluşta bir süre kadar çalışarak çalışma iznini elde ettikten sonra Türk vatandaşlığına genel yoldan başvurup kazandıktan sonra TUS'a genel kontenjandan Türk vatandaşı olarak girmenizi öneririm.

Bazı yeni mezunlar için uzun bir süreç gibi gelebilir fakat uzmanlığa yabancı kontenjandan başlayarak 4-6 yıl boyunca maddi sıkıntılar çektikten sonra yine uzman olarak devlet hastanelerinde çalışamayacaksınız ve vatandaşlık başvurusu yine aklınıza mutlaka gelecektir, özellikle üniversite veya eğitim araştırma hastanelerinde klinik yanında akademik kariyer düşünüyorsanız eğer

O yüzden bence kısa yolu tercih etmeyerek biraz sabırlı olup uzun yolu seçmek daha mantıklıdır. Tabii ki 5 yıl sonrasına kadar hekim eksikliğine bağlı kurallar, yönergeler ve yönetmenlikler değişip yabancı hekimlere devlette çalışma hakkı tanınabilir. Ama her zaman şu anki kurallara göre plan çizip hareket etmenizi, kurallarda değişiklik olduğu zaman esneklik sağlayıp yeni planlar yapmanızı öneririm.

Yazarlar: 

✍️ Husam K. Maglad, MD

✍️ Anas A. A. Abushawish, MD

✍️ Redwan Alotmy, MD

21.08.2023 tarihinde yayınlanmıştır.